Door: domestica rotterdam

Locatie: Grote Kerk Epe

Klassiek in de Kerk Epe - Domestica Rotterdam Allen nog kaarten aan de kerk verkrijgbaar

Domestica Rotterdam bestaat uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en staat onder muzikale leiding van Wim Steinmann. Het zoekt de uitdaging in weinig gespeeld repertoire, ongewone bezettingen en bijzondere locaties of omstandigheden.

Verborgen broederschap

In dit kamermuziekprogramma door Domestica Rotterdam spelen Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool) en Eelco Beinema (cello) Mozarts Divertimento. Wim Steinmann vertelt daarbij een verhaal over Mozart als vrijmetselaar en hoe dat in zijn muziek tot uiting kwam..

Mozart trad in 1784 in Wenen toe tot de Vrijmetselaars en heeft sindsdien verschillende keren gelegenheidsmuziek geschreven voor gebruik in de loge. In diverse composities heeft hij zich laten leiden door de maconnieke gedachtewereld. Bij zijn laatste opera Die Zauberflöte is dat door het verhaal heel duidelijk, bij andere composities blijft dat meer in het verborgene. Het Divertimento voor drie strijkers is zo’n werk.
De titel van het Divertimento is misleidend, want het is een flink werk met grote diepgang. Mozart componeerde het in 1788, na voltooiing van zijn laatste drie symfonieën, voor zijn logebroeder Johann Michael Puchberg. Hij benaderde Puchberg, die textielhandelaar was, vaak als hij in geldnood zat en wellicht was deze compositie een bedankje.

Een directe link met de Vrijmetselarij is moeilijk vast te stellen, maar de keuze van de toonsoort Es majeur kan een aanwijzing zijn. Het getal drie, een belangrijk symbool voor de Vrijmetselaars, speelt een grote rol in dit werk. Niet alleen in het aantal spelers maar ook in de dalende drieklank waar het eerste deel mee opent en de stijgende drieklank aan het begin van het Adagio. In sfeer en zeggingskracht heeft het veel weg van Mozarts laatste drie symfonieën en zijn late strijkkwintetten, die ook vaak met de Vrijmetselaarsgedachten in verband worden gebracht.

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791

* Prelude en Fuga nr.1 in d, KV 404a

* Adagio in Bes, KV 410

*Divertimento in Es, KV 563   Allegro
                                               Adagio
                                               Menuetto (Allegretto) – Trio
                                               Andante |
                                               Menuetto (Allegretto) – Trio I – Trio II

                                               Allegro


Laurens van Vliet viool
Galahad Samson altviool
Eelco Beinema cello en tekst

Wim Steinmann verteller

Meer informatie www.domesticarotterdam.nl