Door: Kamus String Quartet

Locatie: Grote Kerk van Epe

Koop tickets

Klassiek in de Kerk: Kamus String Quartet

Kamus viert zijn 15-jarig bestaan als een van de meest prominente Scandinavische ensembles en blijft haar publiek bekoren  met een sterke, karakteristieke klank. In 2017 lanceert het Kwartet haar nieuwe CD en maakt een wereldtournee waarin Mexico, Verenigd Koninkrijk, België, Zweden zijn opgenomen,  en Nederland,  met hun debuut van het Concertgebouw in Amsterdam op 11 oktober en Klassiek-in-de -Kerkconcert in Epe op 12 oktober! De nieuwe CD,  met onder meer de eerste opname van het strijkkwartet Homunculus van Esa-Pekka Salonen, volgt op het veelgeprezen album met het prachtige Voces Intimae van Sibelius.  Deze CD werd door de Finse nationale omroep bekroond met de prijs voor de beste klassieke CD van 2016.
Kamus  is een actieve kracht in Finse muziekleven en heeft er nieuwe manieren voor het presenteren van kamermuziek ontwikkeld met haar befaamde concertreeks TeemaHelsinki. Ze hebben ook een project gelanceerd om het muzikale leven van landelijke delen van Finland te verrijken.

Na hun oprichting in Helsinki in 2002, studeerde het Kwartet aan de Sibelius-Akademie, de Europese Chamber Music Academy (ECMA) en de Britten Pears Academie in Aldeburgh, Verenigd Koninkrijk. Deze uitzonderlijke opleiding, samen met de steun van vele vooraanstaande kunstenaars, heeft Kamus geholpen een eigen persoonlijke stijl en geluid te vinden. Belangrijke onderdelen daarvan tijdens de studie aan ECMA waren de concentratie op de muzikale retoriek en de uitvoeringspraktijk van het klassieke tijdperk, kennis van muzikale taal en een diep inzicht in de structuur van de partituur , waardoor blijvend nieuwe perspectieven werden geopend.  Aldeburgh Music's Hugh Maguire, een leerling van George Enescu ( begin 20e eeuw), introduceerde het Kwartet in de oude Europese strijkmuziektraditie. Zijn natuurlijke en warme muzikaliteit heeft een diepe indruk gemaakt op de stijl van het Kwartet wat ongetwijfeld nog kan worden gehoord.  

Kamus speelt op twee instrumenten die werden uitgeleend door de Pohjola Bank Art foundation: F. Gagliano (Afke Paldanius) en J.F. Guidantus (Jussi Tuhkanen). Petja Kainulainen speelt op een A.Miremont –cello die werd uitgeleend door de Finse Cultural Foundation.

Een dag na hun optreden in het Concertgebouw in Amsterdam speelt  het strijkkwartet in Epe muziek  van componisten uit verschillende Scandinavische landen: kwartetten van de Fin Jean Sibelius, van de Deense componist Carl Nielsen en  van Edward Grieg die Noors was.

Het programma:

Edward Grieg: String Quartet No. 2 in F major (Unfinished)

Carl Nielsen: String Quartet No.1 in G minor Op. 13

—-——

Jean Sibelius: String Quartet op.56 in D minor ”Voces Intimae”

Meer dan twaalf jaar werkte Grieg aan zijn tweede strijkkwartet.  Hij ergerde zich aan het feit dat hij dit strijkkwartet maar niet af kreeg. ‘Het blijft maar liggen als een oude Noorse kaas’, klaagde hij. Maar zo klinkt het niet! Vrolijk, bijna zonnig is het onaffe Tweede strijkkwartet. Een weinig gespeelde parel, opgediept door het Kamus Kwartet.

Van Sibelius speelt het Kamus Kwartet het strijkkwartet 'Voces Intimae'. Met die titel verwees Sibelius naar de vorm van het kwartet: een intiem gesprek. Maar ook naar de naarbinnen gekeerde sfeer van dit prachtige stuk. Geen van de stemmen verheft zich, de conversatie is zacht en sereen.

Entreeprijs: € 17,50 jeugd € 7,50
losse entreekaarten verkrijgbaar bij VVV Epe